28 martie 2024

Jurnalul365

Cele mai noi știri!

Suvenirurile unui bătrân mereu tânăr


Când vine toamna vieții, încet, încet, începi să îți treci prin fața ochilor bucuriile avute în viața ta, să îți amintești de tot ce a fost frumos și să încerci din nou acele emoții. De mult timp nu am mai trăit emoții atât de intense și răscolitoare ca în momentul când am început navigarea pe artandcraft.ro. Mi-au revenit în minte ”tinerețele” mele, atunci când treceai printr-o localitate aflată pe un traseu turistic și era imposibil să nu găsești arta populară oferită într-o mică amintire sau în shop-urile marilor hoteluri, unde găseai astfel de produse într-un raion special pentru turiștii străini. Și cât de căutate erau aceste produse românești ce aduceau profituri fantastice unităților turistice.
 ArtCraftAzi au dispărut, așa că trebuie să mă înțelegeți, eu nu circul cu avionul, că am rămas fără cuvinte în fața acestui tânăr colectiv de la Art&Craft, ce se ocupă cu răspândirea produselor unor meşteri populari reprezentativi pentru seminția română. Când vezi ceramica gândul te duce la pământul mănos, iar modelele pictate îți amintesc de talentul, de tenacitatea, de frumusețea acestor lucrători ai pământului. Apoi, diferitele obiecte din lemn mă duc cu imaginația în frumoșii noștri codri strămoșești și îmi amintesc de imaginația debordantă a românilor, la ce pot face două mâini pricepute dintr-un lemn bun. Obiecte cu haz, cu umor sau altele pe care le poți folosi să te înveselești sau chiar utile. Dacă nu știi să cânți la ocarină, fluier sau la nai, atunci le faci cadou la cineva ce știe și îți va cânta și ție duioasele doine sau veselele sârbe românești.

            Ce greu îmi este să mă pot opri la un singur obiect pe care vreau să-l dăruiesc. Dacă bugetul ar fi pe măsura vărstei și muncii de o viață, nu numai fizică ci și intelectuală, aș putea să mă hotărăsc cumpărându-le pe toate cele ce îmi trezesc simțurile. Dar azi bugetul este foarte mic, grație îmbogățirii ”băieților deștepți”, totuși fiind vorba de un cadou dat din suflet nu poți alege după cel mai mic preț, căci pentru un obiect reușit este nevoie de multă muncă pe lângă talentul meșterului. Când dăruiești ceva din inimă trebuie în primul rând să-ți placă ție și atunci, poți fi sigur că îi va plăcea și celui ce îl primește. Pentru mine un suvenir trebuie să îmi amintească mereu de locul de unde l-am cumpărat, de oamenii acelui loc sau de persoana ce mi l-a oferit împreună cu dragostea ei. Într-o viață de om am strâns multe suveniruri, multe s-au dus, dar cele rămase îmi amintesc de timpuri plăcute și sunt neprețuite.



Așa că după multe plimbări prin categoriile excepționale ale site-ului, am ales o mică ”bijuterie” și vă asigur că nu exagerez deloc, un exemplu de artă populară, ce arată unicitatea talentului româncuțelor. Desigur că am făcut alegerea și pentru peisajul de iarnă , căci iarna deja s-a dus, dar și pentru faptul că se apropie paștele, cel în cinstea căruia s-a încondeiat acest ou de gâscă. L-aș oferi fetei mele căci ei îi place foarte mult pictura, cu care a cochetat, iar acest ou arată ca o frumoasă bijuterie lucrată cu migală și talent. Dacă aș avea un pic din talentul unui meșter popular aș crea pentru echipa Art&Craft, un mic război de țesut, sculptat în motive populare, împodobit cu ceramică și cu o frumoasă ie pe pânza în lucru. 



Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016